12 september 2010

√(½π)÷e² ≥ 2∙μ


Ja, dit is waarschijnlijk een blog met de meest waanzinnige titel ooit. En waarschijnlijk is het nog grote onzin ook. Maar daar gaat het dus niet over, het gaat wel over het feit dat ik nu eindelijk in staat ben om snel eenvoudige formules te typen.

Voor de meesten zal het maken van correcte formules allemaal worst zijn, maar voor wiskundigen geldt dat ze het er correct uit willen laten zien. Als je naar een willekeurig wiskunde boek kijkt dan zijn daar een aantal zaken die op zouden moeten vallen.
  • variabelen zijn cursief
  • rekenkundige bewerkingen hebben relatief grote symbolen
  • machten worden weergegeven als kleinere tekens in een soort 'super' schrift
  • Er zijn allerlei symbooltjes die allen een speciefieke betekenins hebben
Voor het betere werk heb ik inmiddels LaTeX-it gevonden, een pracht van een opmaak gereedschap. Voor het eenvoudige formule werk zoals f(x)=½x³-2x²+6 [LaTeX] f(x)=\frac{1}{2}x^3-2x^2+6[/LaTeX] of sin(π-α) [\sin ( \pi -\alfa )[/LaTeX]
is dat vaak helemaal niet nodig en soms kan het ook niet eens worden gebruikt. Op mijn iMac toets ik [Alt]-[v] en ik krijg mijn √ wortel-teken en dan zijn er nog wel een paar toetscombinaties. Daar kan ik toch helemaal niet mee uit de voeten, menig ander ook niet.

Dus meneer van Hoesel wordt muzikaal en gaat met Joekelille spelen. Na anderhalve dag komt er dan ook een hele mooie compositie uit: Een alternatieve toetsenbord indeling die, naast alle normale en accent letters ook de meest voorkomende wiskundig symbolen huisvest. Met één klik op het 'rood-wit-blauwe' vlaggetje boven aan mijn beedlscherm schakel ik over van 'nederlands' naar 'wiskunde' en componeer ik de meeste wiskundige expressies, zonder ooit uit te hoeven wijken naar een LaTeX editor. Zo typ ik gemakkelijk algebraïsche uitdrukkingen zoals de propositie P⊻Q ⇔ (P⋁Q)⋀¬(P⋀Q) of een bewering over meetkundige figuren zoals: "in ▵ABC geldt ∠A+∠B+∠C = 180°".
Eén van de mooie opties (vandaar de 'option'-toets, of ook wel Alt) is de toets combinatie Alt-/. Noem hem maar de 'niet'-toets van 'niet-gelijk' of 'niet-element-van' of 'er-is-niet'. De toets combinatie zorgt dus voor de wiskundige symbolen met de schuine streep er door. Een 'niet-groter-dan' is dus een 'groter-dan' voorafgegaan door de 'niet'-toets. In de praktijk: [ALT][/]+[Shift][.] (let wel, het 'groter-dan' zit boven de punt. of en

Ik zal me nog eens gaan beraden of ik dit ook voor een PC ga doen.

Geen opmerkingen: