4 mei 2010

LaTeX-it


Op de Mac heb je hele mooie software draaien, zoals Pages of KeyNote. Het vervelende is echter dat voor het opmaken van wiskundige formules deze programma's niet geschikt zijn (evenmin de MircorSoft Office programma's). Je kunt wel gebruik maken van andere programma's zoals MathType van Design Science. Helaas kost het pakketje slechts $97 en dat terwijl je iWork kunt kopen voor $79 - niet geheel in verhouding leek mij.
Dus ik ga opzoek naar een alternatief en kom uit op LaTeX-it... niet voor de zwakken van hart! LaTeX-it is een klein programmatje dat het mogelijk maakt om wiskundige formules te 'typesetten'. Dat doet het door gebruik te maken van de TeX bibliotheek... ruim 1Gig groot en ontzettend mooi en intelligent. Maar over TeX een andere keer.
Met LaTeX-it kun je echt waanzinnig mooie formules plaatsen in je Pages document. Je moet wel even leren hoe dat gaat, er is géén mooie editor aanwezig maar als je de commando's kent zoals \frac{…}{…} voor een breuk en \sin voor de sinus, dan kom je al een heel eind. Als je dan klaar bent, dan komt de formul als een PDF geïmporteerd in je Pages opmaak, en als het kan in het zelfde lettertype. Dubbel klik je op de formule, dan kom je weer terug in LaTeX-it en kun je aanpassingen maken.

Je kunt LaTeX-it hier vinden - gratis, maar Pierre vind het niet erg om donaties te krijgen

Geen opmerkingen: